Скоростната система на автомобила е изключително важна за ускоряването му. За да се движи превозното средство, което се управлява, чрез ръчни скорости то разполага със система, която свързва коляновия вал с кутията за предаване на скоростите. Безспорно се оказва, че като една от най-натоварените в превозното средство не са изключени различни повреди. Най-честата е скъсване или неефективност на жилата. Ако забележите, че трудно превключвате скоростите или скоростния лост застава в едно положение и трудно преминава към друго то е ясно, че има нещо нередно. Много шофьори, които си нямат и най-малка представа от устройството на скоростната система на превозното си средство определено се опитват да продължат, но това няма как да стане, тъй като при скъсано жило колата остава на място и не може да помръдне.скорости

Жила за скорости се предлагат в специализираните магазини за авточасти. Имайте предвид, че това са продукти, които в зависимост от модела и марката на автомобила не са от най-евтините. При претоварване, късане, дефект и други повреди задължително потърсете сервиз, в който да се извърши ремонт или подмяна на жилата на скоростите. Не бива да се подценява проблема. Когато сте единствен шофьор на автомобила то всяка една промяна в него ще прави впечатление. Ако до момента не сте имали проблем с превключването на предавките и сутринта тръгвайки за работа усетите, че трудно прекарвате лоста в позиция за първа скорост и следващите то не отдавайте това на студеното време. може да се окаже, че жилото има нужда от ремонт и всяко едно сериозно натоварване може да се окаже фатално.

Не бива да се хващате за първата оферта за жила за скорости, на които попаднете. Имайте предвид, че на пазара се предлагат страшно много марки и това определя тяхната цена. Идеята да ползвате услугите на професионалисти може да ви насочи не само към по-евтино решение, но също така и изобщо да не се наложи смяна на жилото, тъй като ако има възможност за поправка то експертите ще ви спестят пари. Не са малко сръчковците, които обичат да човъркат колите си. това са хора, запалени по автомобилите и поправката им е хоби, с което се разтоварват. За да си автомонтьор определено ти трябва търпение и здрави нерви, тъй като има детайли, при които наистина ти трябва време и силна воля за да разглобиш, намериш повредата и да я отстраниш. Смяната на жилата на скоростите въобще не е проста задача. Това означава на практика да разглобите скоростния лост и да стигнете до жилата. Тъй като в тази част на автомобила има страшно много елементи като запалка, СД, поставка за каже и всякакви други неща то наистина е важно с работата да се заеме човек, който има представа какво прави.