Частите, от които е съставена една автомобилна система наистина са страшно много. Как да разберем дали някоя от тях се нуждае от подмяна поради износване или дефект? Въпросът е сред често задаваните от шофьорите, които изпитват отговорност към това да поддържат превозното си средство в добро техническо състояние и се грижат за безопасността си по време на ползване на автомобила си. днес ще ви разкажем за един елемент, който малко от вас са наясно, че съществува. Разбира се, не е необходимо да сте наясно с всичко около вас и ако сте адвокат да разбирате и от авторемонти, но пък онова, което е препоръчително да знаете е как да тълкувате симптомите, които ви дава колата по време на ползването ѝ. Кога има проблем с тампона на двигателя и защо е нужен такъв елемент е темата на днешната статия. Така, че ако проявявате интерес ви каним да се настаните удобно и да продължите с четенето.

Роля на тампона за двигател

Тампоните са едни от често присъстващите елементи в автомобилната система. те се делят на няколко вида и едни от най-срещаните като термини са:

 • Тампон за стабилизираща щанга;
 • Тампон за носач;
 • Тампон за скорости;
 • За заден мост;
 • Тампон за двитагеля.

В основата на предназначението и ролята на всички видове тампони е да намали натоварването от динамиката на съответния основен елемент. Освен това при въртеливите движения, които са в основата на работата на авточастите се получават вибрации, които могат не само да предизвикат тресене на цялото возило, но и да провокират бързо износване. Именно в това се състои  и основната задача и нужда от наличието на тампон на двигателя. Това е елемента, който улавя всяко едно трептене и вибрация и намалява натоварването, износването и тресенето на сърцето на вашия автомобил докато той работи.Двигател

Освен като елемент, който гаси трептенията при работа на двигателя тампона има още няколко важни роли в цялата тази картина:

 • Закрепва двигателя към шасито на превозното средство;
 • Има изолираща роля не само като уловител на вибрациите, но и намалява до минимум шума от въртеливите движения на двигателя;
 • Осигурява стабилност на двигателя под капака на колата.

Тампоните за двигателя са изработени главно от каучук и метал в зависимост от модела и марката на превозното средство. в зависимост от натоварването, химичните свойства и топлинния поток, който преминава през тампоните те се износват и дефектират. Затова се налага навременна смяна, която да намали риска от претоварване на двигателя от множеството вибрации, които могат да доведат до неефективната му работа.

Кога се налага смяна

Питате ли се как да разберете дали тампона за двигателя е за смяна? Като шофьори, които неса запознати със спецификата на автомобилната система е логично да се питате дали нее настъпил този момент и по какво да познаете, че е време да посетите сервиз за такъв ремонт. Сред основните показатели, за които да следите са:

 • Увеличаване на шума при работа на двигателя;
 • Дразнещи звуци в купето;
 • Увеличаване на тресенето на автомобила, независимо от това с каква скорост шофирате.

Това са основните симптоми и ако забележите, че има нетипични за обичайната работа на возилото моменти е препоръчително да изберете консултация със специалист. Техническия преглед със сигурност ще даде яснота за естеството на проблема и ще се прецени дали тампона за двигателя е за смяна. Всъщност е важно да вметнем, че тампоните са два и когато поръчвате от онлайн магазин или купувате от физически е важно да вземете комплект, което ще гарантира ефективност и коректно извършена ремонтна работа.

Тампоните за двигателя осъществяват контрол върху работата му, намаляват шума и вибрациите. В това се състои ролята ви като водач при потенциален проблем да потърсите професионална помощ.