С навлизането на леките и товарни автомобили с автоматична скоростна кутия и у нас се наложи и известна промяна при провеждането на шофьорски курсове. Казват, че веднъж натрупал умения на автомобил с ръчно управление много лесно свикваш на автоматик. Но си има доста тънкости при шофирането с единия или другия тип скоростна кутия и е препоръчително да се усвоят в зависимост от обичайно управляваното превозно средство. Днес не са малко кандидатите, които имат специално желание техният курс за водачи на моторни превозни средства да се извършва на превозно средство автоматик. Именно поради това много от автошколите инвестираха в такива учебни возила за да отговорят на изискванията на своите клиенти. Всеки водач, който е придобил шофьорските си умения на ръчна скоростна кутия може с или без допълнителни инструкторски часове да шофира и такова МПС, което е тип автоматик.автоматични скорости

Всички правила за стандартния шофьорски курс важат и за шофьорски курсове автоматик. Предимството на тези, които са преминали ръчното превключване на скоростите е, че много бързо навлизат в автоматичното управление и не изпитват никакви затруднения. Статистика показва обаче, че обратната схема е много трудно възприемчива от водачите. Но тъй като клиента сам избира вида на превозното средство, на което да се научи да шофира то инструкторите се съобразяват с неговите изисквания. Хорариумът от часове е идентичен, независимо от типа на скоростната кутия на автомобила. За категория Б задължителни са 40-те часа теория и 31 часа кормуване. Графиците се изготвят от инструктора в зависимост от натовареността и броя на курсистите. За тези, които имат индивидуален тип обучение се провежда курс, който е съобразен с техните ангажименти. Модулите са изцяло съобразени с българското законодателство и приетия Закон за движение по пътищата. При шофьорските курсове автоматик модула, включващ общо устройство на автомобила разглежда основните детайли на превозното средство както и акцентите свързани с този тип скоростна кутия. Всички изискуеми документи, които трябва кандидат курсиста да представи са същите, каквито са за останалите курсове за водачи. Спазването на възрастовото ограничение, наличието на минимум основно образование, както и физическа годност за курсистите са основните критерии, които задължително трябва да са покрити от записващите се.

Защо обаче повечето курсисти са привлечени от факта да карат шофьорски курсове автоматик? Отговорът на въпроса се крие в интензивността на трафика, навлизането на новите технологии в сектора, както и факта, че човекът търси по-лесния начин да се справя в натоварената градска среда. Да превключваш непрекъснато скорости и да пъплиш лека полека на кръгови кръстовища или да чакаш реда си на светофари е доста изнервящо. Но ако караш автомобил с автоматична скоростна кутия определено имаш огромно предимство пред останалите. Но за да стигнеш до тук трябва първо да преминеш съответното обучение и да усвоиш тънкостите на шофирането на този тип превозни средства. И несъмнено факта, че автомобилната индустрия се развива в полза на потребителите, икономичния разход на горива, както и лекота на управление е повече от логично и у нас да се увеличава броя на возилата автоматици.курс автоматик

На шофьорските курсове, които водачите карат практическите часове на автоматичен автомобил се не просто се учат да карат такава кола. Наистина не е толкова трудна да натискаш газ и спирачка и от време на време да променяш позицията на скоростния лост. Има определени означени, на лоста на автоматичния автомобил, които са основни за водачите и за шофирането. P – с този символ се отбелязва паркинг или ръчна спирачка,R – това е буквата, която разрешава на автомобила да се движи на заден ход, N – е неутрално положение или така наречената освободена от скорост,D – е потегляте на кутията , като тук спецификата е, че  превключва сама, W –Winter режима е предавката, която позволява на водачите да потеглят при хлъзгава настилка. Елементарно, лесно и много удобно. Тук съединителя липсва, което на практика не позволява задържането на полусъединител, което води до редица проблеми с автомобила като например прегряване и износване на скоростната кутия.

Всеки един курсист на шофьорския курс и най-вече в практическия модул се научава първо как да запалва автомобила. Основният детайл тук се оказва спирачката. При запалване на двигателя задължително е да сте натиснали спирачката. Следва потеглянето. При смяната на позициите на лоста също автомобила трябва да бъде неподвижен и при натисната спирачка. За тези, които са свикнали да използва съединител е доста странно, че третия педал липсва, но с малко практика много бързо се свиква с по-лесното управление на превозното средство. Наричат автоматичните автомобили колите за градския трафик. Те наистина са изключително практични, поради това, че скоростната кутия има охлаждаща система и не позволява да се претоварва колата и да прегрява. Именно на тънкостите при потегляне на светофар, в задръстване, ускоряване и други маневри ще ви научи курса, който се провежда на учебна кола са автоматична скоростна кутия.  Тези важни правила, на които ще ви научи инструктора са много важни, тъй като те са в основата на правилното шофиране на автоматичните превозни средства. Например за да паркирате трябва да поставите лоста в позиция Р, като по този начин той остава на скорост. Ако пък спирате на наклон се използва ръчната спирачка.  Има доста други специфики при каране на автомобили автоматици и ако смятате да ползвате такава и за в бъдеще наистина е по препоръчително да изберете автошкола, която предлага учебни превозни средства, които са именно такива. Защото има разлика от това да потеглите на заледен участък с кола с ръчна скоростна кутия и такава с автоматична.

Това е и основната причина да се предлага избор та курсистите. Това  е постижение, а не  експеримент или неоправдана инвестиция от страна на автошколите. И тъй като пазара и тук се развива е логично да се прилагат конкурентни варианти за да се задоволят потребностите на новите шофьори. Независимо от това, какъв шофьорски курс провеждате и на какъв тип превозно средство това, на което ще ви научи вашия инструктор са правила, умения и навици, които ще използвате във вашия по нататъшен стаж като шофьор. Затова е определящо да се доверите на опитни и качествени оторизирани от държавата автошколи и компетентни инструктори за да можете да бъдете уверени и спокойни на пътното платно. Пожелаваме Ви успех!

Поздрави, Volan.BG