В голяма част от случаите за повечето хора всички акумулатори са еднакви и те просто се различават по капацитета. Това съвсем не е така. Кои са особеностите на тяговите решения и каква е разликата им със стартерните? Къде намират приложение и кога е удачно да се използват?

Какво представляват тяговите акумулатори

Видове тягови акумулатори

Ако обичайните аналози са предназначени за първоначално краткотрайно отдаване на висок ток за завъртане на стартера на колата (наричани още стартерни), то тяговите акумулатори са предназначени за продължително отдаване на напрежение. Последните са устойчиви на дълбок разряд, което би увредило стартерните решения. Друга характерна тяхна особеност е издръжливостта им на големи температурни амплитуди, започващи от -30 °C до + 50-60 °C. Подобни температурни разлики влияят негативно на обичайните батерии и съответно те не се препоръчват.

Особеност на тяговите акумулатори са по-големите размери и тегло, в сравнение със стартерните им аналози поради по-дебелите плочи на клетките във вътрешността на корпуса. Въпреки това подобни батерии имат много по-голям брой зарядно-разрядни цикли и издържат на дълбок разряд, без това да влияе негативно на капацитета им.

Къде намират широко приложение

Днешното високо развитие на технологиите разгръща обхвата на приложение на тяговите акумулатори и те вече могат да се използват не само в автомобилите. Доста широко приложение намират във фотоволтаиците, лодките, моторизираните инвалидни колички, електрокарите и в много други електрически устройства с различни области на приложение.

Какви видове има и кои са най-широко използвани

Изключително използвани и предпочитани днес са литиевойонните AGM необслужваеми акумулатори, използващи най-модерната VRLA GEL технология и гелов електролит. Те не изискват никакво обслужване и поддръжка. Не се налага периодичното им доливане с дестилирана вода, а в същото време не отделят вредни миризми и химически елементи в околната среда.

Другият вид предпочитани батерии са полу-тяговите, обединяващи в себе си положителните качества на стартерните и тяговите решения. Това ги прави подходящи за използване при нужда от голям първоначален ток и при продължително отдаване на електроенергия за захранване на различни машини и устройства.

Как да изберете подходящия за вас

  • В зависимост от необходимостта за употреба – можете да се възползвате от описаните по-горе видове;
  • С оглед на изискванията на консуматора – различни видове с напрежение от 6V, 12V и 24V;
  • Имате възможност да избирате и от всевъзможни марки, като лидерите в бранша, отличаващи се с предлагането на изключително качествени решения, са Banner, Exide, Optima и др.

От онлайн магазин MAXCAR съветват да изберете правилния вид според предназначението, за което ще го използвате. Може да потърсите решения, които са на промоция, за да се сдобиете с високо качество на достъпни цени.