Съществено значение имат автомобилните батерии. За безпроблемното стартиране на колата тяхната роля е особено решаваща. Когато работи без проблем то това гарантира контрола ви върху светлините, чистачките, заключващите системи, озвучаването, отопляването и охлаждането на купето. Накратко за да работи колата ви имате нужда от достатъчно ток за да може всеки един елемент да работи така, че да ви гарантира удобство по време на шофиране. Всички акумулатори за коли са предназначени за това да осигурят необходимата електрическа енергия за стартирането на возилото и използването на електрическите системи.

Експлоатационни показатели

Батерията на автомобила ви се зарежда винаги, когато работи. Но това е така в случай, че не е в края на жизнения си цикъл. Още при покупката на акумулатор ще бъдете уведомени за периода на неговото използване. Консултантите ще ви посъветват и как да се грижите за акумулатора така, че да можете да можете да извлечете максимума от неговата работа.

Така или иначе няма как да очаквате акумулатора да работи вечно. В даден момент той ще даде индикации, че има нужда от подмяна и това е сигнал за вас, че следва да направите обстоен анализ на предложенията преди да вземете окончателно решение. Според вида си на пазара можете да откриете решения, които могат да ви служат от 5 до около 10 години при спазване на инструкциите за правилна експлоатация. Видовото разнообразие при акумулаторите за коли се фокусира обикновено върху това какви са техническите му параметри. А за да покрие потребността от оптимално ефективно захранване на системите при всеки автомобил има изисквания, с които собственика следва да се съобрази при покупка.

Пазара представя няколко основни вида. Това са:

 • Мокри – максимален период на използване до 3 г.;
 • Оловно – киселинни батерии. Също могат да бъдат полезни  рамките на около 3 г.;
 • AGM – издържат между 6 и 10 г.;
 • Gel Cell – могат да служат повече от 6 г.;
 • EFB акумулатори – до 6 г. възможност за използване;
 • Литиево – йонни. Животът им е около 3-4 години.

Това са показатели, които са особено важни за собствениците на коли, тъй като не е без значение колко ще се инвестира в батерия и колко дълго ще може да се разчита на нея за осигуряването на достатъчно количество енергия за електрическите системи.

Видове

Не всеки тип батерия е подходяща за автомобила ви. Това е причината много шофьори при необходимост от нова да не си правят труда да анализират разнообразието, а директно да предпочетат да посетят сервиз, в който да им бъде поставен подходящия акумулатор според параметрите на колата. Но въпреки това е препоръчително да имате поглед върху нещата и да сте наясно с видовото разнообразие и основните технически параметри, които се отнасят до този съществен автомобилен компонент.

Непрекъснатият ъпдейт, който търпят возилата са показателни, че на пазара ще се появят ново поколение батерии, което да могат да гарантират ефективното захранване на системите с електричество. Сред приоритетните и препоръчвани са:

 • Гелови. Те са подобрена версия на оловно-киселинните. Състоят се от оловни плочи и електролит. Новото тук е, че в батерията е добавен салициев диоксид, който превръща течността в гелообразна паста, от където реално идва и наименованието и. както стана ясно това са едни от батериите с най-дълъг експлоатационен живот;
 • Absorption Glass Mat (AGM). Съвременната технология позволява осигуряването на висок стартов ток и достатъчно резервен капацитет. Характеризират се с ниски вредни емисии, не са податливи на течове, устойчиви са на студ, с висок капацитет са;
 • Li – lon. Подходящи са за електрически и хибридни автомобили. Отличават се с ниското си тегло и способност да съхраняват голямо количество енергия. Недостатъците им се дължат на това, че не са подходящи за стандартни коли и срокът на експлоатация е не по-дълъг от 3-4 години;
 • Мокри. Технология, която се използва от десетилетия. Тук има два основни типа – SLI и акумулатори с дълбок цикъл. Отличават се с това, че са тежки, евтини и могат да бъдат многократно зареждани. Обичайните им експлоатационни показатели са между 2 и 3 години.

Достатъчно е да сте наясно с това видово разнообразие, което би ви дало информация относно представените на пазара продукти от категорията. Ако все пак решите сами да изберете батерия има няколко основни правила, от които да се ръководите.

Правила за избор

Повечето шофьори не биха се затруднили при взимането на решение относно подбора на акумулатор за колата си. но онези, които имат известни колебания навярно имат нужда от насоки и съвети. Имайте предвид, че за да е правилна инвестицията ви е необходимо да вземете под внимание някои основни правила, които са решаващи за перспективната работа на превозното ви средство. Те се отнасят до:

 • Марка и модел на колата;
 • Размери на акумулатора;
 • Капацитет;
 • Избор съобразно обичайните климатични условия, при които ще се използва превозното средство;
 • Експлоатационни показатели;
 • Цена и други.

Честа практика е клиенти да избират евтини, стандартни акумулатори особено, ако планират в близко време да продадат колата си. При положение, че държите на ефективната, перспективна работа на превозното си средство то е очевидно, че ще се ориентирате към по-новите технологии, с гарантиран дълъг живот.