Днес дори за автомобилите втора ръка се предлагат различни кредитни пакети, които стимулират потребителя да извърши желаната покупка. Определено когато взимаме потребителски кредит за покупка на кола е добре да имаме предвид няколко неща, които са свързани със самото погасяване на заема.

  1. Изберете автомобил, чиято стойност е съобразена с индивидуалните ви финансови възможности. Ако работите за 1000 лева а месец, то да взимате заем за возило, което твърде скъпо е неоправдано. Имайте предвид, че дори скъпата употребявана кола има доста разходи. А луксозните марки си имат и доста сериозна поддръжка, като консумативи, авточасти и други.кредит
  2. Днес автомобила е привилегия. Когато купувате кола я избирайте така, че ако утре ви се наложи да я продадете то да можете безпроблемно да го направите. У нас са ликвидни по-малките градски автомобили, които наистина по-бързи за продажба. Затова инвестирайте заема правилно, за да е наистина оправдано плащането на лихви.
  3. Подберете кредитната компания, която предлага максимално гъвкави условия. Тук имаме предвид факта, че дори компаниите за бързи кредити предоставят потребителски кредити за покупка на кола, които са доста практични по отношение на това, че клиента може сам да определи вноската и периода за погасяване. Така дори да взимате по-ниски доходи можете да си позволите връщането на заема с по-малки вноски, но за по-дълъг период от време.
  4. Обикновено потребителски кредити се отпускат в максимален размер до 3000 лева. Доста от кандидат купувачите на лек автомобил ще погледнат скептично на тази скромна сума, но ако потърсите из автокъщите наистина ще установите, че има достатъчно варианти за евтини, но добри коли втора ръка които да отговорят на този финансов измерител. А освен това никой не е казал, че цялата сума трябва да бъде покрита от заема. На практика доста хора са спестявали за кола и недостигащите пари ги допълват с потребителски заем, който дори да им стигне и за покриването на разходите за придобиването на автомобила.

Когато давате пари за стара кола задължително направете консултация с познат автомонтьор. Наистина прегледа ще ви даде доста информация по отношение на това какви други разходи да очаквате като смяна на ролки, масла, консумативи, наложащи ремонти и свързаните с тях разходи.  Ако колата струва 3 хиляди и ще се наложи да дадете още 1500 за ремонти то наистина не е много оправдано да правите такъв тип инвестиция. Човек действително купува стара кола с ясното съзнание, че ще направи разходи, но е добре те да бъдат в рамките на нормалното. Най-доброто решение е да си купите нов автомобил, но пък тук наистина е желателно да имате достатъчно добри доходи за да си го позволите. Скъпата кола има разходи по застраховка Авокаско, както и допълнителни прегледи, които да удължат нейната гаранция. Лукса да караш нов автомобил е  оправдан само тогава, когато можем да си го позволи. Затова ако все още работите за по-малко пари, но пък имате нужда от кола то най-правилното решение е да си купите втора употреба на кредит. Така не само, че няма да плащате цялата стойност на веднъж, но освен това бюджета няма да е толкова натоварен. Този вариант е много подходящ за млади шофьори, които искат да си купят малък евтин автомобил с потребителски кредит, на който да придобият опит и увереност. Действително риска от очукани калници и счупени фарове е много по-висок при водачи, които наскоро са придобили право да шофират. Затова кредита от 3 хиляди лева е едно наистина напълно естествено оправдано решение, което да ги подпомогне да си купят кола, която и да се деформира тук там по време на паркиране не е толкова фрапантно.