Знаете ли как са изобретени автомобилните гуми? Днес приемаме превозното си средство като даденост, която използваме ежедневно, но не си даваме сметка, че за да придобият визията и тази висока технологичност, която използваме в съвремието автомобилът е изминал дълъг път. За да се движи на пътя очевидно разчитаме на гумите, които не само спомагат превозното средство да развие желаната скорост, но са гарант и за безопасността по време на движение. Високи са критериите ни по отношение на качеството, но малцина са наясно с техния произход, характеристики и особености. Мобилен сервиз за гуми Gumicon.bg ще ни разкрият някои интересни тайни и обстоятелства около този съществен автомобилен компонент, които ще задоволят потребителското любопитство.

Историята

Знаете, че в основния си състав автомобилните гуми са изработени от каучук. Но едва ли имате представа, че още в началото на 1800 са правени първите експерименти с каучук. Първите експерименти прави шотладецът Чарлз Макинтош, който използва сок от дърво, което расте по поречието на Амазонка в Южната част на Америка. Местни индианци са използвали направени листове, наподобяващи гума като средство за хидроизолиране на домовете си. Но от силното слънце и високите температури „гумата“ се размеквала и ставала лепкава. При ниски температури се наблюдавала прекалено крехкост и чупливост.

Въпросът, който вълнувал изследователите е как да подобрят свойствата на каучука за да могат да го използват в различни сектори на промишлеността. Така през 1839 година стартира производството на вулканизирания каучук, който прави достижима здравината и елстичността на каучука. С добавяне на сяра в разтопения латекс стартира производството на гума, която намира широко приложение в производството на гуми за велосипеди и файтони.

Много важен етап от създаването на автомобилните гуми има една година. През 1888 година Джон Бойд Дънлоп изобретява пневматичната гума, която е безшумна, удобна и носи изключителен комфорт при използване. И така бива поставено началото на това революционното откритие.

В наши дни

Приносът на превозните средства в забързания ни живот е съществен. Не си представяме да си стигнем до крайната точка пеш, с градски транспорт или друго алтернативно превозно средство. Личните автомобили се превърнаха в необходимост, което прави живота не по-лесен, но те са отговорност, която изисква специални ангажименти особено в частта, отнасяща се до ходовата част на превозното средство.

В наши дни избора е от ключова значимост за безопасността на хората, които използват каквито и да било моторни превозни средства. Не е случайно това, че органите на КАТ осъществяват контрол върху състоянието им. За да може да се гарантира спокойно и безопасно пътуване е необходимо да отговарят на конкретни технически параметри. Затова в търговската мрежа се предлагат:

 • Всесезонни;
 • Зимни;
 • Летни;
 • За тежкотоварни автомобили;
 • Ца мотоциклети;
 • За леки автомобили;
 • За пътна техника;
 • За селскостопанска техника и други.

Края на 1891 година на пазара навлизат пневматичните, които могат да се монтират и демонтират. Те са в основата на производството на съвременните авто решения. Но тук идва въпросът на кого да поверим смяната, когато такава се налага. Предвид огромния наплив към сервизите със сигурност ще потърсите друг по-бърз и сигурен вариант за да въведете возилото в безопасно за шофиране състояние.

Как мобилните сервизи успяват да улеснят живота ни

Запознахме ви накратко с историята на авто гумите и тяхната значимост за превозните средства. Предстои да ви разкажем защо се налага да се възползвате от мобилния сервиз на Gumicon. Ако преди няколко години ви се е струвало прекалено наемането на мобилен сервиз, който да ви посети на адрес за да бъдат подменени гумите на автомобила ви то към момента тази екстра е повече от необходима. Непрекъснатото увеличаване на автопарка в страната идва да покаже, че натоварването на стационарните сервизи е изключително голямо. За да не губите време по опашки и да не се налага да правите компромиси с качеството на услугата е време да задействате отряда за бързо реагиране на професионалния екип Gumicon.

Този тип дейност, предлагана от експертите набира все по-голяма популярност. Основните мотиви на клиенти, които са предпочели използването на услугите на мобилния сервиз са свързани с:

 • Спазване на дата и час за посещение на адрес;
 • Опционално реагиране при спешни случаи и възникване на аварии по време на движение извън или в населени места;
 • Гаранция за качество;
 • Бързина, експедитивност и професионално отношение;
 • Конкурентни цени.

С услугите на мобилния сервиз всеки водач може да си осигури безопасност, устойчивост и стабилност на превозното средство.