В търговската мрежа ще намерите много разнообразни видове моторно масло. Производителите в този сектор се стараят да предложат високо качество, чрез което автомобилите ще се движат перфектно и частите им ще се запазят във времето. Ако се затруднявате да изберете конкретен вид, ще ви посъветваме да прочетете внимателно инструкциите на вашия автомобил. Там със сигурност ще намерите данни за това, какъв вискозитет трябва да притежава съответният вариант, за да е подходящ за вашата кола. Хубаво е да пазарувате от доказан доставчик, който ще ви гарантира произхода на различните продукти и ще ви предложи по-голям асортимент, както е при AutoMarks.

Какво представлява вискозитетът?

Това, по-просто казано, е способността на моторното масло да се задържа върху повърхностите, като продължава да бъде все така течно. Ако заложите на такова с по-плътна консистенция, то ще създаде по-плътен слой между отделните части на двигателя и ще направи работата им по-лесна.

След като двигателят се включи и започне да работи, моторното масло се загрява и съответно се втечнява, ето защо е важно да следите за числото след W, особено ако моторът е по-мощен. Правилно подбраният лубрикант, ще удължи живота на вашия автомобил, ще създаде повече удобство и безопасност по време на пътуване. В сайта на AutoMarks ще намерите варианти с различен вискозитет 5W20, 10W30, 10W40, 15W40, 15W50.

Минерално или синтетично моторно масло да предпочетем?

Това са двете основни разновидности, между които избират потребителите. В зависимост от двигателя на вашия автомобил може да предпочетете съответния тип. Различните класове моторни масла предлагат определени разновидности спрямо вискозитета и други параметри.

Ще избегнете проблеми, ако се ръководите от препоръките на производителя на вашата марка автомобил. Специалистите ще ви посъветват да се придържате към стандарта на конкретният двигател, за да работи той безотказно. Важно е да отбележим няколко от предимствата на синтетичното моторно масло:

  • по-добре смазва компонентите на двигателя – тъй като в него има различни добавки, които го запазват при високи натоварвания и температури;
  • не се окислява лесно – вложените качествени добавки влияят на дълготрайността на продукта;
  • икономично е – качественият продукт е с изключително хомогенна структура, което благоприятства за по-ниското триене между отделните части на двигателя. По този начин мощността се увеличава, без да се хаби прекалено много енергия;
  • понижава амортизацията – синтетичните моторни масла са по-течни при ниски температури. Благодарение на това двигателят е смазан още в първите секунди след неговото стартиране.

Заложете на висококачествени и доказани продукти, които ще предпазят вашия двигател и ще ви създадат много по-комфортно шофиране.