Наемът на автомобил може да бъде удобен и рентабилен начин за опознаване на дадена дестинация. Услугата вече е толкова популярна, че дори можем да си наемем шофьор, който да направи пътуването ни още по-комфортно и приятно, но също така е свързано и с някои предизвикателства. Все пак, наемът на кола за ваканция има смисъл. Това ни спестява пари, които бихме похарчили за таксита, и ни предпазва от зависимостта от графика или непредсказуемото разписание на обществения транспорт. Но, целият процес, свързан с наемането, може да бъде обезсърчителен както за тези, които пътуват за първи път, така и за опитните. Ето някои съвети и трикове, които ще ни помогнат да изживеем гладко и безпроблемно наемането на кола. 

1. Да изберем подходяща рент-а-кар компания.

Тук става ясно, че можем да се възползваме от Rent a Car услуги в цяла България. Но все пак, има няколко основни компании за коли под наем в страната, които ни позволяват онлайн да направим резервацията си предварително. Ранното резервиране ще ни спести излишни главоболия, особено, ако искаме да наемем шофьор, или пък по-рядка кола за специално събитие. По време на етапа на планиране на пътуването си, е по-разумно да преценим от кой клас и модел кола се нуждаем. Предимно са икономични, компактни, луксозни и товарни. За да сме в час и да сме достатъчно запознати, е добре да проверим цените на основните компании и да изберем тази с най-добри условия. Отнема допълнително време, за да сравним избрания от нас модел, но цените могат да варират, в зависимост от промоциите и търсене-предлагане, ето защо си струва да свършим тази допълнителна работа, за да си спестим пари. Ако не ни харесва идеята да сравняваме цените на всички местни компании, бихме могли да използваме търсачка, която ще намери най-добрата оферта за нашата дата. Процесът е същият, като при търсене на изгодни самолетни билети. 

2. Фактори, които биха повлияли на цената.

Има очевидни фактори, които определят цената за наема на автомобила, като например продължителността на периода на наемане и размера на автомобила. Но, може да открием и някой фактори, които не подозираме, че ще окажат влияние върху цената:

  • Ръчно или автоматично управление.

Автомобилите с ръчно управление са много по-разпространени в България, отколкото моделите с автоматично управление. Може да наемем автомобил с автоматична скоростна кутия, но това може да ни струва повече. Макар, че последните години се забелязват предимно нови коли под наем.

  • Различните места за взимане и връщане.

Понякога си заслужава да вземем автомобила от едно място и да го оставим на друго. Например, ако личната ни кола се е повредила в София, а ние трябва да стигнем до Варна, то тогава е по разумно да оставим колата в морския град и да не се връщаме обратно в столицата. И все пак, това ще ни струва допълнителни средства. Но може да се възползваме от услугата за трансфери, ако компанията предлага такава.

  • Такси за преминаване на границата.

Нека не пропускаме да съобщим на рент а кар агента, че планираме да пътуваме извън страната. Има вероятност да трябва да заплатим допълнителни такси за пълномощно, застраховка или други документи.

3. Да попитаме за характеристиките на от нас избрания модел.

За да извлечем максимума от пътуването си, е желателно да се запознаем с всички екстри и характеристики на наетия rent a car. Например, някои луксозни автомобили под наем имат опция за подгрев на волана и седалките, и определено би било жалко да не я използваме, когато е студено. 

Повечето коли под наем са с бензинов двигател, но все пак сме длъжни да попитаме агента, дали това е така, ако той е пропуснал да ни информира. Има голяма вероятност да добавим дизелово гориво, а не бензин.

4. Да спазваме правилата.

Преди да потеглим трябва да се запознаем с общите условия на компанията, за да не си навлечем допълнителни разходи. Когато подпишем договора, ние автоматично се съгласяваме да спазваме политиката за връщане в отлично състояние, за гориво и всички останали неща, посочени в договора. Освен това, трябва да се съобразим и с разпоредбите, като например да шофираме с ограничена скорост, да спазваме законите за движение по пътищата. 

Важно е да сме отговорни и да подходим с уважение към наетия автомобил, и нека не забравяме да се насладим максимално на пътуването си.