Шофирането с неподходящи обувки може да застраши сериозно сигурността ви. Обърнете внимание на следните неща, когато избирате чифт:

 

Удобство

Доста често хората споделят, че са имали инцидент на пътя в следствие на обувките, които носят. Неудобният чифт пречи на нормалното шофирне и води до затруднения, дори до загуба на контрол над превозното средство. Не се случва често световете на модата и пътната безопасност да се пресекат, но в ShopSector.com със сигурност ще намерите качествени и добре изглеждащи спортни обувки, които да са удобни за каране на кола.

 

Умора в краката

Управляването на кола, особено в натоварен трафик, означава постоянна употреба на педалите, което оказва влияние върху глезените и ходилата ви. Носете правилните, комфортни обувки, за да на усещате напрежение в ходилата. Така ще подобрите и контрола върху автомобила, ще успеете да реагирате по-бързо при промени в пътните условия и ще шофирате по-уверено. Да, всичко това може да се дължи само на един чифт обувки!

 

Подметки и токчета

Подметките и токчетата са много важни. С твърди подметки краката ви не усещат правилно педалите и е по-трудно да прецените колко натиск да приложите. В резултат, натискате газта прекалено рязко, което вдига разхода на гориво и товари излишно двигателя. Подметката трябва да е с дебелина до 10мм, като най-добре е 4мм. Избягвайте широки подметки, за да не натискате два педала едновременно.

 

А като говорим за токчета, високите са просто изключени! Петата ви трябва да опира плътно в земята, за да натискате правилно педала. Най-лошата комбинация за жените, е обувка на платформа. Тя съчетава висок ток с дебела подметка и употребата й при шофиране е равна на абсолютна безотговорност..

 

Без чехли!

Те са много лош избор – широки са, плъзгат се лесно, могат да заседнат под педалите. Помислете само колко разсеян ще е шофьорът, докато се опитва да намести джапанките си. Тук трябва да споменем, че карането бос също не е препоръчително. Да, ще усещате педалите максимално добре, но краката ви могат да се навлажнят или замърсят, което ги прави хлъзгави. Освен това, на бос крак по-бързо ще почувствате умора и дискомфорт.

 

Кой е най-правилният избор

Точните обувки трябва да са с подметка, която се простира по цялата дължина на обувката и помага при търкане и хлъзгане, като например мокасини, маратонки с гумирана подметка, обувки с грайфери. Важно е обувката да е гъвкава, удобна, стабилна, с мека и тънка подметка, без токче. Понякога този тип обувки не са подходящи за ходене на дълго разстояние, но за каране на кола са идеални!

 

Финални думи

Купуването на обувки за шофиране не е глезотия или излишен разход, а признак на отговорност. С подходящия чифт си гарантирате комфорт, спокойствие, увереност, и не на последно място, повишавате нивото на безопасност за вас и околните. Има редица основателни причини да помислите какво ще обуете, преди да се качите да шофирате. Особено на дълъг път!