Удобството да имаш собствен автомобил безспорно е свързано и с много разходи. Не само, че ще вложите доста средства в покупката на кола, но освен това тепърва ще се наложи да правите инвестиции и допълнителни плащания по нейната поддръжка. За едно семейство колата е необходимост, удобство, лесен достъп и бързо предвижване в града и извън него. Решението да си купите кола винаги е много внимателно премислено и съобразено с личните финансови възможности. Когато сме изправени пред избор, а всъщност не разполагаме с цялата сума то определено стигаме де решението да вземем пари на заем. Кредита може да получите както чрез потребителски кредит от банка така и от фирмите, предлагащи бързи кредити. независимо от това кои условия ви се сторят по приемливи е препоръчително да си направите един дългосрочен план на разходите, като по този начин наистина ще съумеете да постигнете хармония и баланс в семейния бюджет. Ето някои съвети, които е желателно да предвидите, когато се нуждаете от пари на заем за покупка на кола.заем за покупка на кола

  1. Нова или употребявана? Това е първия въпрос, който повечето от нас си задава и той е напълно основателен, когато си правим дългосрочни сметки. Старата кола е по-евтин вариант и такава с добри показатели можете да намерите от 5 до 10 хиляди лева. Но колкото и да е добра на пръв поглед старата кола е използвана и с годините и карането ѝ по Българските пътища амортизацията ѝ ще настъпи в много по-бързи темпове. Следват ремонти, поддръжка и реално в даден момент излича, че кредита, който се получили става двоен. Новата кола за повечето българи е лукс. Но пък има марки, които от по-нисък ценови сегмент, които предоставят автомобили от 15 до 23 хиляди лева, за които много по-лесно можете да получите пари на заем. Дори много от представителствата на марките у нас предлагат собствена лизингова схема и при потенциална невъзможност да изплащате вноските реално се изкупува колата, а вие губите до тук платените вноски. Най-важното условие да купите кола, без значение дали е нова или употребявана е да се съобразите с месечните си доходи и това каква вноска сте в състояние да покривате. Защото все пак парите взети на заем за покупката на автомобил следва да се връщат съобразно приетия погасителен план.
  2. Ако имате един автомобил и искате да вземете още един за да сте максимално удовлетворени и да не зависите от това кога партньора ви има нужда от нея отново е време за разчет на семейните разходи. Още един автомобил означава двойни разходи затова много добре обмислете дали си струва да теглите кредит за да можете да ползвате още един автомобил. Понякога се взима компромисно решение, особено ако имате нестабилни доходи.
  3. Ако ще взимате пари на заем за кола то поне изберете такава, която да е с добри показатели. Тук имаме предвид на първо място да прецените какво ще бъде основното ѝ предназначение – да я ползвате в градски условия или пък за почивки и дълги пътувания. За града ви трябва малка и икономична кола, което на практика означава и по-малко разходи за нейната поддръжка. А местата за паркиране със сигурност са проблем и във вашия град, което е още една предпоставка да бъдете внимателни с покупката на автомобил.
  4. Задължителните разходи по колата са годишния технически преглед, застраховка Гражданска отговорност, ако сте млад шофьор е препоръчително да направите и Каско, данъци, винетка(ако ползвате само в града този разход отпада). Имайте предвид, че сумата никак не малко и затова когато взимате пари на заем от фирма за кредити или банка предвидете и поне още 700 лева за допълнителни разходи. А освен задължителните има и такива, които се определят като сезонни – антифриз, гуми, течност за чистачки и т.нат. Добавете минимум 300 лева към молбата за отпускане на кредит. Ето, че една проста сметка показва, че ако сте избрали автомобил за 7000 лева то ще са ви нужни още поне 1000 лв, които ще отидат в така наречените други разходи.
  5. Да вземеш кредит за покупка на кола е отговорност. От където и да го погледнете се обременявате с допълнителни разходи по колата. А да не забравим, че за да се движи колата има нужда и от гориво. Сигурно вече си задавате въпроса „Дали изобщо имам нужда от кола?“. Не бива да унивате, защото в крайна сметка съвременния човек живее динамично. Има нужда от развлечения, удобство, комфорт. А колата е превозното средство, с което сте независими и свободни да отидете там където пожелаете, без да се съобразявате с график на обществения транспорт.
  6. Един от най-ценните съвети,който ще ви дадем обаче е свързан с това не само да изберете подходящия автомобил, а неговата цена да е максимално адаптивна и към парите, които имате реална възможност да връщате. В противен случай заема ще се превърне в бреме и ще ви повлече към рефинансиране и допълнителни тревоги от финансов характер.кредит

Ако сте убедени, че искате да купите нов автомобил то имате шанса да го направите с помощта на банков заем или онлайн кредит. Вариантите са доста разнообразни и със сигурност ще намерите онзи, който напълно да отговори на вашите финансови възможности. Фирмите за бързо кредитиране са доста гъвкави и предлагат нисколихвени варианти, от които можете да се възползвате дори без да излизате от дома си. Именно затова и доста от компаниите във финансовия бранш предоставят пакети, които са подходящи за покупка на автомобили както и тяхната поддръжка. Ако имате част от средствата и искате да допълните финансите чрез пари на заем то можете да си купите кола, която е по-нова и с потенциала да ви прави по-малки разходи. Освен това има и варианти за безлихвен първи кредит, при който имате гратисен период, през който не се дължи лихва.

Колкото желанието ви за покупка на кола да е голямо и да сте сигурни, че сте го обмислили внимателно бъдете достатъчно отговорни ако ще ползвате заем. Сключването на договор с банка или кредитна фирма означава, че давате съгласието си да възстановите парите в уговорените срокове и да внасяте дължимите вноски. Пожелаваме ви безаварийно шофиране!