Хубавите автомобилни кабели за подаване на ток са изключително наложителни във всяка кола с акумулатор от 12V, особено ако температурите навън са ниски. Защо са ни нужни и как да изберем правилните? Какви полезни съвети са ни подготвили от 4sales?

Защо трябва да имаме кабели за подаване на ток

Обикновено, комплектът във 4sales се състои от черен (клема – ) и червен (клема +) проводник с определена дебелина, сечение и специални щипки (тип крокодили) в краищата, улесняващи прикрепването им върху клемите на 12V акумулатор. 

Предназначението на хубавите кабели за подаване на ток от 4sales е да осигурят възможност за стартиране на двигателя на автомобила с твърде нисък или нулев стартов заряд от друг с по-висок. Това е особено наложително при: 

 • нужда от работа на превозното средство при изключително ниски температури;
 • значително нисък капацитет на 12V акумулатор или поради неговата прекомерна старост;
 • трудности при стартирането на “студения” двигател.

Какво трябва да гледаме преди да купим

Поради различните параметри в отделните 12V акумулатори, като макс. подавано напрежение (V) и ампераж (A), За да вземем хубави кабели за подаване на ток има някои особени параметри, на които е наложително да обърнем внимание по време на избора от 4sales. Това са например:

 1. Дължина – много хора купуват максималната дължина, но това е погрешно решение, защото това води до по-големи загуби на напрежение. Например, при един метър, загубата е около 0,5V. Дължината им е препоръчително да е не повече от 3-3,5 м.
 2. Сечение – минималната стойност трябва да е не повече от 16 кв.м., което е около 5 милиметра (половин сантиметър).
 3. Материал на изработка – препоръчително е използваният материал за производството да е мед. Проводникът трябва да имат поливинилхлоридна (PVC) изолация.
 4. Диапазон на работната температура – при работна температура под -30 °C, PVC изолацията с лошо качество се напуква и прави иначе хубавите кабели за подаване на ток неизползваеми.

Полезни съвети от 4sales

Освен точния избор, трябва да умеем и правилно да използваме хубавите кабели за подаване на ток на 12V акумулатори. Ето и последователните стъпки, които трябва да извършите:

 1. Първо прикачете червения проводник към положителния полюс на слабата батерия, а после към полюса на колата донор. Клема минус се свързва от колата донор към корпуса или двигателния блок на тази със слаба батерия. 
 2. Стартирайте двигателя на донорния автомобил и нека поработи 5-10 минути. След това се опитайте да запалите и колата с изтощена батерия.
 3. Ако не се получи стартирането, опитайте още няколко пъти (4-5). При провал, то вероятно има и друг проблем за отстраняване.
 4. В случай, че двигателя запали изчакайте 2-3 минути да поработи на празен ход, без да откачате клемите. Разединяването внимателно се извършва в обратния ред на закачането.