Автомобилите са незаменима част от ежедневието на повечето от нас. Ето защо, за да си осигурим безопасност и комфорт при шофиране, е важно да изберем правилните автомобилни гуми.

По-долу ще разгледаме необходимостта от различните видове, както и последните иновации в областта.

Какво ни осигуряват различните видове?

Наясно ли сте защо е толкова важно гумите да се сменят според сезона. Ето и отговорът, спрямо всеки вид:

  • зимни – специално проектирани да осигурят по-добро сцепление и управление на колата при ниски температури и зимни условия. Имат по-мека гумена смес, запазваща гъвкавостта си и при ниски температури, докато по-твърдата смес на летните модели може да стане крехка и да загуби контрол. Не са удачни за високи температури и може да се износят по-бързо при шофиране на топъл асфалт;
  • летни – летните варианти са предназначени да предложат оптимално сцепление и управление на колата при топли условия и сух асфалт. Сместа, от която са изработени, осигурява по-добра стабилност при високи скорости;
  • всесезонни – предлагат добра производителност и при зимни и при летни условия, но обикновено не постигат висока такава като специализираните зимни или летни предложения.

Смяната им е важна, не само за да се гарантира максимална сигурност, но и за да се увеличи продължителността на употребата им и да се избегне спукване, допълват експертите от Медина Мед.

Нови технологии в автомобилните гуми

С развитието на автомобилната индустрия производителите също създават нови технологии в тази област, за да подобрят производителността, комфорта и безопасността при шофиране. Кои са те и какво трябва да знаем за тях?

Грайфери за подобрено сцепление

Една от последните иновации в областта са грайферите. Те са малки издатини, поставени в протектора на гумата. Имат за цел да подобрят сцеплението и управлението на колата, особено на мокра настилка или при шофиране в снежни условия.

Грайферите предоставят допълнителна повърхност, която може да се залепи за пътя. Тази технология е особено полезна за зимните варианти, когато то може да бъде затруднено от сняг или лед.

Системи за контрол на налягането

С новите технологии се разработват системи за контрол на налягането. Те използват сензори, които наблюдават нивото му във всяка гума и предупреждават шофьора, ако то намалее под определеното за подходящо.

Тези системи за контрол са изключително полезни за правилната грижа, тъй като гарантират оптимално налягане и сцепление на пътя. Помагат и за подобряване на икономичността на горивото, защото правилното ниво намалява триенето и съответно – разхода на гориво.

Технологии за намаляване на шума

Друга нова иновация е използването на специални гумено-полимерни смеси, които намаляват триенето при контакт с пътната настилка. Тези смеси са по-меки и гъвкави, което помага за намаляване на шума при движение.

Освен това, някои от моделите имат специален дизайн на протектора, който спомага за намаляване на вибрациите и разпръскването на шума, осигурявайки по-тихо и приятно каране.

Ако имате притеснения откъде да намерите качествени гуми – онлайн магазините са един от най-удобните начини. Освен че предлагат голям избор от марки, модели и размери, там може лесно да сравните цените и характеристиките на различните продукти и да изберете най-подходящото решение за вашите нужди и бюджет.