Дали защото е много модерно или пък с оглед на нашата безопасност ,но вече в много автомобили има видеорегистратори. Дори в автобусите в градския транспорт те са задължителни, поради факта, че един такъв технически продукт може да бъде изключително полезен при установяване на вина в евентуален пътен инцидент. Но каква всъщност е ролята на тези видеорегистратори и наистина ли е добре да направим една такава инвестиция или е поредната глезотия, която поставяме като аксесоар в купето си. Идеята на тази джаджа е не да си правим забавни клипчета по време на нашето пътуване. Много от водачите разчитат на такива за да улавят наистина важни моменти, които могат да ги онивинят при потенциален проблем на пътя. Не са масови, но все пак има квартали с ясно изразено ромско население, което с цел да изнудва водачите симулира ПТП. Няма как водача да докаже, че човека умишлено е скочил пред автомобила с цел да му вмени вина и да има повод за изнудване. Наистина е доста ненормално изглеждаща подобна картина, но имайте предвид, че съществува и е добре а имате едно наум, когато преминавате през подобни населени места. В случая видеорегистратора би бил изключително полезен за да докаже вашата невинност пред органите на КАТ.видеорегистратор

А инцидентите на пътя никак не са малко и като се има предвид, че никой от нас не е застрахован от действията на шофьори, които не спазват правилата за движение, отнемат предимство и предприемат рискови изпреварвания наличието на видеорегистратор може да помогне за откриване на нарушители и причинители на тежки пътни инциденти. Понякога шофьора бяга от мястото на инцидента като оставя хора в нужда от помощ. Това наистина са ситуации, в които е важно да проявим нашата бдителност и да докажем, че друг, а не ние сме виновниците за произшествието.

Тъй като видеорегистратора може да записва денонощно то много от собствениците на автомобили го използват и като камера срещу набезите на крадци, които разбиват автомобили. Имайте предвид, че ако ви предстои покупка на видеорегистратор то е добре да се съобразите с неговите технически характеристики. Всички модели работят със захранване от вашия автомобил и съхраняват записа върху карта памет. Колкото по-голяма капацитет има картата толкова по-дълго време записите ще могат да се запазват. Повечето видеорегистратори се настройват за изтриване на старите записи, като по този начин новите се наслагват върху тях. Желателно е да имате няколко карти и да ги сменяте при необходимост, тъй като не се знае кога ще имате нужда от съответното доказателство.