Ех, тези автомобилни ремонти. Безспорен факт е, че да притежаваш собствен автомобил е огромно удобство, но пък настъпи ли момента за о-сериозни инвестиции по него, свързани с ремонти то ето, че тревогите и главоболията са на път да ни съсипят не само финансово. Тъй като голям процент от българите нямат достатъчно възможности за покупка на нова кола то мисълта за така втора ръка въобще не е за пренебрегване. Втората ръка или употребяваната вече кола е повод да помислим колко още се налага да изхарчим за да я закрепим в безопасно техническо състояние. Задължително е при покупка на кола втора ръка да ѝ бъде направен обстоен технически преглед. Така ще сте наясно какво да очаквате, кои ремонти са наложащи и спешни и колко още да приготвите като парична сума.

Ролята на водната помпа в автомобила

В автомобилната система има много помпи, но една от важните и решаващи за това колата да не прегрява по време на движение е водната помпа. Работата на водната помпа се състои в това да изпомпва охлаждащата течност и така да предотвратява дефектиране на двигателя. Никак не са малко щетите, които могат да бъдат причинени от неработеща водна помпа, така че ако получите сигнал при техническия преглед за потенциален проблем то веднага сменете помпата. Така ще си гарантирате собствената безопасност по време на пътуване.

В зависимост от износването на водната помпа и периода, през който тя е работила в автомобилната система е  важно да знаете, че не само реалната повреда, а също така и настъпването на определен експлоатационен процес са от значение за това да се предприеме нейната подмяна.

Как се сменя водна помпа

Като всеки друг елемент от автомобилната система онова, което се предприема при настъпване на авария и повреда е да се посети автосервиз. Професионалната намеса тук е особено важна, тъй като действително не са малко правилата и уменията, които специалиста трябва да спази. А ето и част от тях:

 • Преглед на автомобила и установяване на повредата на водната помпа;водна помпа
 • Поръчка на водна помпа, която да отговори на марката и модела на превозното средство. Тук е важно да се подчертае, че автосервизите предлагат няколко варианта за оригинални или алтернативни резервни части. Съветваме ви обаче да си гарантирате качество и безопасно шофиране и да купувате части само от оторизирани и доказани търговци, представящи резервни авточасти с ясен произход;
 • Следва източване на охлаждащата течност;
 • Демонтаж и на други на части освен водната помпа като съединения, маркучи, алтернатор, каели и т.нат. Точно това налага да се доверите на доказан професионален екип;
 • Монтаж на новата водна помпа;
 • Тест;
 • Даване на гаранция.

Това са основните етапи, чиято специфика и отговорност налагат сервизна услуга, а не извършване на аматьорски ремонт пред блока.

Как да разберем кога водната помпа е за смяна

Още в началото на публикацията акцентирахме за един от основните методи, а именно след извършен технически преглед. Разбира се, има и други симптоми, които колата дава и наистина е добре да се съобразим с тях с цел да предотвратим по-сериозни и грандиозни аварии, които безспорно ще ни струват доста скъпо.

 1. При видимо количество охладителна течност извън водната помпа;
 2. Чувате нетипичен шум в областта на помпата;
 3. Излизане на пушек от предния капак на колата;
 4. Температурата на двигателя се повишава и индикатора сигнализира за нередност;
 5. Проблем с ремъка на водната помпа, който я задвижва.

Това са основните предпоставки, за които трябва да се следи. Те са сигнал, че има сериозен проблем с помпата и е необходимо колкото е възможно по-скоро тя да бъде диагностицирана и подменена при нужда. Отново подчертаваме, че е от съществено значение да се предвидят качествени авточасти, които да отговарят на марката, модела и годината на производство на превозното средство. не поставяйте на карта техническата изправност на колата си. доверете се на Autocenter.BG за висококачествени водни помпи и всякакви други части за превозното средство.